TUOKSUMAAILMA
Tälle sivulle olemme koonneet tiiviiseen muotoon paljon tietoa erilaisten tuoksujen vaikutuksista. Näin voit valita löylyhetkeesi sopivan tuoksun (saunasuola/ löylytuoksu/ kuivatut yrtit) ja nauttia juuri sinulle sopivasta tuoksumaailmasta, oli sinun sitten tarkoitus rentoutua tai vaikkapa hieman karistaa flunssan oireita.
Eucalyptus
Eucalyptusta käytetään sen antiseptisten ja rentouttavien ominaisuuksien vuoksi. Eucalyptus lievittää kipua ja särkyä auttaen poistamaan lihasjännitystä.
Eucalyptuksen sanotaan alentavan verenpainetta.
Voimakastuoksuinen eucalyptus on virkistävä tuoksu, joka raikastaa ja puhdistaa huoneilman.
Sen uskotaan kirkastavan ajatuksia sekä rauhoittavan ja tasapainottavan mieltä.
Laventeli
Laventeli suojaa, tyynnyttää ja rauhoittaa iltakylvyissä tai jalkapohjiin ja solar pleksukseen hierottuna. Lempeä laventeliöljy valmistaa unten maille, eritoten lasta, joka herää öisin eikä saa unenpäästä kiinni ilman äitiä.
Laventeli tasapainottaa – toisaalta se voi johtaa hyvään uneen ja rauhoittaa mutta myös antaa voimaa heikkouteen, tilanteesta riippuen. Näin laventelia käytetään myös aromahoidoissa sekä vanhusten hoidossa. Laventeli vaikuttaa tasapainottavasti sekä mieleen että kehoon.
Englannissa tehdyt tutkimukset (lääketieteellinen) osoittavat:
Kun laventelin tuoksua käytettiin huoneilmassa, väheni unilääkkeiden käyttö huomattavasti. Laventeli on siis kelpo vaihtoehto nukkumisongelmissa, se rauhoittaa ja edistää rauhallista unta.
Piparminttu
Piparmintun tuoksu lisää keskittymiskykyä, kirkastaa ajatuksia ja helpottaa näin päätöksentekoa. Sen avulla voidaan virkistää muistia ja yleensäkin aktivoida aivotoimintaa. Sen käyttö lisää muiden huomioonottamista, sekä auttaa pääsemään eroon alemmuudentunteesta.
Tämä pirteä, ”kirkas” tuoksu on erinomainen myös huoneilman puhdistamiseen.
Piparminttua voidaan käyttää päänsäryssä sekä huimauksessa, limaa vapauttavana nuhassa ja vilustumisoireissa. Piparmintun tuoksu saa aivot selkeäksi ja virkeäksi, se piristää, kun olo on väsynyt.
Piparminttua on käytetty kautta aikojen mahan ja suoliston ongelmissa; ripulissa, ummetuksessa ja pahoinvoinnissa. Nykyään myös tutkimukset osoittavat, että eteerinen piparminttuöljy vaikuttaa rentouttavasti sekä jännitystä poistavasti mahan ja suoliston alueen lihaksissa.
Yksi piparmintun erikoisominaisuuksista on, että se vaikuttaa sekä viilentävästi että myös lämmittävästi.
Ruusu
Ruusun tuoksu herättää meissä muistoja tarhapihoilta, mummolan kosmetiikkakaapilta, romanttisilta treffeiltä, teekupposen ääreltä tai jopa kauempaa menneisyydestä.
Ylellisen tuoksuelämyksen uskotaan kohentavan niin henkistä, että fyysistä hyvinvointia.
Ruusun tuoksu vietteli jo antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset, ja ruusua pidettiin juhlavana kukkana, rikkaiden etuoikeutena, osana hulvattomia orgiajuhlia ja rakkauden, kauneuden, sulouden, hedelmällisyyden ja seksuaalisuuden jumalatar Afroditen ylistystä.
Ruusua onkin hyödynnetty myös aromaterapiassa: ruusun tuoksun kerrotaan auttavan sydämen tykytykseen, pahoinvointiin, masennukseen, unettomuuteen, uupumukseen, synnytyksen jälkeiseen masennukseen, kuukautiskipuihin, PMS-oireisiin, päänsärkyyn, jännittämiseen, ärtyisyyteen, ahdistukseen, burn out’iin, apatiaan, stressiin sekä seksuaaliseen haluttomuuteen.
Tämän lisäksi ruusulla uskotaan olevan myös vaikutusta henkiseen hyvinvointiin. Ruusun kerrotaan lievittävän surua, kateutta, mustasukkaisuutta, pettymystä ja alhaista itsearvostusta. Raskauden aikana tuoksun uskotaan poistavan mielialan vaihteluja.
Ruusun tuoksun uskotaan lisäävän rakkautta, ystävyyttä, onnellisuutta, empatiaa, hyväksyntää, tasapainoa, kärsivällisyyttä.
Lue lisää ruusun monikäyttöisyydestä – ei muuten ole turhaan ruusua valittu 2018 vuoden rohdoskasviksi ?
Santelipuu
Santelipuuta on vuosituhansien ajan poltettu temppelisuitsukkeena itämaisissa rituaaleissa rauhan ja hiljaisuuden saavuttamiseksi; santelipuu on myös hyvin yleinen temppelien rakennusmateriaali. Vuosisatojen ajan sen avulla on herätelty aidon ilon ja onnen tunnetta. Santelipuuta käytetään edelleen kosmetiikassa ja parfyymeissä.
Santelipuuta käytetään apuna masentuneisuuteen, tunne-elämän epävarmuuteen ja stressiin. Sen syvä, pehmeä, makean metsäinen, jopa balsaminen tuoksu rauhoittaa, vahvistaa hermoja, auttaa jännittyneisyyteen ja tasapainottaa mieltä. Santelipuuöljyn avulla voi vahvistaa sisäistä näkemystä ja herkistyä henkiselle kasvulle.
Ihonhoidossa santelipuuta käytetään sen antiseptisten ominaisuuksien vuoksi erilaisten ihotulehdusten ja -allergioiden sekä sienitulehdusten hoitoon. Kasvohoidossa santelipuuöljyä käytetään ihovoiteissa ikääntynyttä, kuivaa ja herkkää ihoa kosteuttamaan, miesten partavesissä ärsytettyä ihoa rauhoittamaan.
Jos olet joskus käynyt Intiassa, luultavasti yhdistät santelipuun tuoksun juuri sinne. Siellä tuoksu leijuu joka paikassa kietoen syleilyynsä. Ei ihme, että tämä tuoksu on monelle kovin rakas. Tuoksun aiheuttaja on jopa kymmenmetriseksi kasvava puu, joka kukkii ja vihannoi ympäri vuoden eikä ole turhantarkka kasvupaikkansa suhteen. Itse puuaineksen tuoksu vaikuttaa vain voimistuvan sitä mukaa kuin kasvupaikka muuttuu kuivemmaksi ja karummaksi. Santelipuun isot nahkeat lehdet muistuttavat laakerinlehtiä ja oksien päissä nököttää terttuina yleensä nelilehtisiä, tuoksuttomia kukintoja, jotka avautuessaan ovat kellertäviä ja muuttuvat vähitellen tummemman punaisiksi.
Vanilja
Vaniljan suosio perustuu siihen, että se on yksi suosituimmista mausteista/ aromeista. Vaniljan käyttömahdollisuudet ovat laajat.
Vaniljan sanotaan parantavan kehoamme ja sieluamme ja uskotaankin vaniljalla olevan suuri vaikutus sieluumme. Vaniljan pehmeä ja naisellinen tuoksu rauhoittaa, joten se auttaa rentoutumaan ja vapauttamaan jännitystä. Uskotaan myös seksuaalisen halun kasvavaan vaikutukseen.
Vaniljan tuoksu lisää kodikkuutta, turvallisuutta ja aistien herkkyyttä.
Lue lisää yrttien kielestä täältä… tai lumoudu kasvien tarinoista täällä…