Viisas suojaa päänsä mutta tekee sen tyylikkäästi!

Kas kummaa, saunan lauteilla löylyistä nauttii paremmin ja pidempään, jos päässä on saunahattu. Siis, että mitä? Saunahattu päässä pitäisi olla kuumassa saunassa; ei voi olla totta! Mikähän muotivillitys se tämäkin on olevinaan? Meille suomalaisille normaalia on alastomuus saunassa eikä mitään saunahattuja ole totuttu käyttämään. Mutta, viisas tosiaan suojaa päänsä (sekä myös hiuksensa) saunassa ja näin ovat tehneet mm. venäläiset ja saksalaiset jo kauan ennen meitä. Nyt sitten tietysti kysyt, että miksi? 

Viola saunahattu on kauniin yksinkertainen ja helppo käyttää
Viola hattu on mukava saunassa

Kerronpa ensin omista saunakokemuksistani ja miksi olen päätynyt olemaan otsikon kanssa samaa mieltä. Tosiaan, minulle sauna on aina ollut hieman vieras, sillä lapsuuteni asuin kerrostalossa eikä perheeni ollut mitään saunahullua porukkaa. Meillä ei ollut kesämökkiä, joten mökkisaunakaan ei ole kovin tuttu juttu. Lapsuudessani vietin paljon kesiä tätini luona Jyväskylässä, jossa heillä oli omakotitalo ja erillinen saunarakennus järven rannalla. Siellä olen tarinan mukaan saunonut ensimmäisen kerran 😁 Lapsena saunareissuissa parasta oli saunan jälkeen tarjottu keltainen Jaffa ja saunassa foliossa aikaslailla mustiksi grillatut nakit! 

Saunajuomana Jaffa oli lapsuudessani ehdoton suosikki
Keltainen Jaffa liittyy olennaisesti lapsuuteni kesäisiin saunahetkiin 😉

Aikuisenakaan ei ole tullut saunottua, vaikka omakotitalossa olenkin asunut; ennen kuin satuimme muuttamaan sellaiseen taloon, jossa oli pihalla oma erillinen saunarakennus. Ai että se toi lapsuuden kesät niin elävästi mieleen. Tuossa, avarassa ja korkeassa saunassa aloin minäkin jo viihtyä mutta kuuma se ei saanut olla – viihdyn paremmin sellaisessa, sanotaanko haaleassa löylyssä, 60-70 asteisessa. 

Jutellessani saunomistavastani eräälle sauna-alan konkarille, vinkkasi hän, että kokeilepa saunapäähinettä. Minähän tietysti vähän hymähtäen nauroin asialle ja idea jäi muutamaksi vuodeksi muhimaan, kunnes itse päädyin sauna-alalle, kyseisen kokeneen saunakonkarin alaisuuteen. Ei siinä auttanut kuin ottaa saunahattu nöyrästi kouraan ja kivuta saunan lauteille. Ja ettepä uskokaan, minkä ahaa-elämyksen koin!!!

Saunahattu voi olla tällainen kaunis turbaanikin
Itse käytän omista valikoimistamme löytyvää Ranskanlilja turbaania saunahattuna

Ensinnäkin, kun mennään saunaan, niin siirrytään yleensä täysin erilaisesta lämpötilasta toiseen – eli mennään about 20 asteesta suoraan sinne 70-100 asteeseen. Johan sen jo maalaisjärkikin kertoo, että tällainen, jopa 100 asteen vaihteluväli ei voi olla hyväksi. Toisekseen, pää on hyvin herkkä ja se lämpenee muuta kehoa nopeammin, joten siksi meillä monella on hieman huono olo saunassa. Joillekin saattaa tulla päänsärkyä, jopa migreeniä saunomisesta, joten kannattaa kokeilla saunahattua. Olen kuullut, että saunahattu on auttanut sillä, se ehkäisee pään verisuonten laajenemista lämpimässä ja supistumista kylmässä vilvoittelun aikana! 

Emmekä me kiireiset nykyajan tehopakkaukset yleensä malta totuttaa kroppaamme lämpimämpään ilmanalaan, vaan suoraa kyytiä hyppäämme ylimmille lauteille ilman rihmankiertämää! Kehomme ja erityisesti pääparkamme ei oikein pysy mukana näin nopeissa muutoksissa. Ja mitäs tästä kaikesta tykkää monestikin värjätty hiuskuontalomme? 

Miehille löytyy omanlaisensa hattu
Saunahattu suojaa päätä löylyissä ja tekee saunomisesta mukavampaa!

Olisikin hyvä aloittaa saunominen, vaikka sillä toiseksi alimmalla lauteella ja totuttaa keho lämpimään ilmaan ihan rauhassa. Samalla kannattaa käyttää saunahattua, joka suojaa päätä liialliselta kuumuudelta ja ylikuumenemiselta. Näin keho pystyy tasaisemmin sopeutumaan suureen lämpötilan vaihteluun. 

Itse tykkään kastella saunahattuni jääkylmässä vedessä ennen saunaan menoa, jolloin hatusta ripahtelee ihanan virkistävää kylmää vettä kropalle viilentämään ja virkistämään. Tällä konstilla olen saanut ns. pitkitettyä saunanautintoani jo 45 minuuttiin, joka ei tietenkään todelliselle saunaihmiselle ole vielä aika eikä mikään. Siinä välissä on ollut mukava käydä esim. talvipakkasilla terassilla vilvoittelemassa ja silloin taasen on saanut nauttia siitä, että saunahattu suojaa kylmältä! 

Saunaturbaani on kätevä myös paljussa
Saunaturbaani on mainio ja kätevä saunahattu

Saunahatusta on siis todella moneksi. Onpahan sitä tullut visiteerattua kavereiden mökillä, jossa terassilla on ollut ulkoporeallas ja siellä syksyn pimeinä öinä on voinut nauttia saunan välissä poreista kivasti, kun pää on pysynyt lämpimänä eikä ole tarvinnut flunssaa pelätä!

Thor hattu on humoristinen saunahattu
100% villainen Thor hattu päästää ylimääräiset höyryt pihalle 😉

Sen jälkeen, kun olen alkanut aina saunoessani käyttää saunahattua, olen huomannut, että:

  • Nukahtaminen on ollut helpompaa ja unen laatu on parantunut! Olen yleisesti ottaen tosi huono nukkuja ja tämä on ollut upea apu. Saunomisesta sanotaan, että siinä kehon sisäisen lämpö­tilan nousu lisää aivojen serotoniinin aineenvaihduntaa, joka on pimeähormoni melatoniinin esiaste, eli se vaikuttaa nukkumiseen. Myös vireyttä ylläpitävän noradrenaliinin määrä kuulemma vähenee. Tosin ihan juuri ennen nukkumaanmenoa ei kannata saunoa eikä ottaa kovia löylyjä, koska saunan jälkeen olo voi olla virkeä. Nukuttamaan alkaa vasta sitten, kun keho viilenee.
  • Ja siis se paras juttu eli kun pää pysyy viileänä, jaksaa saunan lauteilla istua pidempään! Saunan lämmössä on mukavampi köllötellä, kun on hyvä ja mukava olla. Ollessani pidempään saunassa, tuntuu ihan siltä kuin keho puhdistuisi ihan perinpohjaisesti kuten myös mielikin. Ja kyllä se lämpö ainakin omalla kohdallani tekee hyvää puutarhatöissä rasittuneille lihaksille. Tässä voi siis olla ratkaisun avaimet – kokeilepas!
  • Saunahatun tehoa voisi varmaan vielä kokeilla niinkin, että viimeiselle saunakerralle laittaisi hiustenhoitoaineen hatun alle vaikuttamaan – tästä ei ole vielä itselläni kokemusta mutta pitääpä testata tämä ensi kerralla.

Toivoisin, että jokainen meistä voisi luoda omanlaisensa ihanan, hemmottelevan ja mieltä sekä kehoa hellivän saunarituaalinsa, kukin tyylilleen uskollisena. Jos kaipaat vinkkejä omaan saunarituaaliisi, niin tsekkaa tästä eräs vinkkimme

SaunaRituaali

PS: Saunassa ei ole tarkoitus suorittaa mitään, vaan nautiskella hyvästä olosta, rentoutuvasta mielestä ja hyvästä seurasta.

Saunaterveisin
Nina

PPS: Koodilla SAUNAHATTU saat kaikista saunapäähineistämme -30% alennuksen kesäkuun loppuun asti! Tässäpä mainio mökkituliainen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *